علی خسروشاهی شرکت مینو رو توی سال ۱۳۳۸ تاسیس کرد
مینو شرکتیه که برند تاید رو به ایران آورد. و درحدی در کارش موفق بود که بجای پودر لباسشویی کلمه "تاید" ورد زبون مردم شد
مینو شرکتیه که تافی کره ای سه ستاره، آدامس شیک و پفک نمکی رو وارد نوستالژی ما کرد
مینو شرکتیه که صادراتی قوی داشت و در سطح خاورمیانه و دنیا مطرح شده بود
مینو شرکتیه که نمایندگی بزرگترین شرکت های جهان رو برای ایران عهدقجری آورد!
این داستان درمورد مینو و خاندان خسروشاهیه. داستان شرکتی که در 1338 تاسیس شد و در سال ۱۳۵۷، 350 میلیون دلار سود خالص رو ثبت کرده بود و الان حتی پفک نمکیش رو توی بازار نمی بینیم! داستان یک مصادره بعد از انقلاب
داستان یک مصادره بعد از انقلاب:
قبل از شروع یک مقدار با خاندان خسرو شاهی آشنا بشیم:
خاندان خسروشاهی:
خاندان خسروشاهی یکی از خانوادههای برجسته و بانفوذ ایرانی بوده که نقش مهمی در تاریخ ایران ایفا کردهاند. آنها از زمانهای قدیم در زمینههای مختلفی چون سیاست، اقتصاد، و فرهنگ نقش داشتهاند. این خانواده به ویژه در دوران قاجار و پهلوی به خاطر ارتباطات و نفوذ خود در عرصههای اقتصادی و سیاسی شناخته شده است.
یکی از مشهورترین چهرههای این خانواده، رضا خسروشاهی است که از بزرگان صنعت ایران محسوب میشود. خانواده خسروشاهی در زمینههایی مانند تجارت، بانکداری، و توسعه اقتصادی فعالیتهای قابل توجهی داشتند و با شرکتها و موسسات بزرگ داخلی و خارجی ارتباطات گستردهای برقرار کردند.
این خاندان به دلیل نفوذ خود در صنایع کلیدی کشور و نیز تلاش برای مدرنسازی زیرساختهای ایران در حافظه تاریخی مردم ایران ماندگار شده است.
برخی از اعضای مطرح این خاندان کارآفرین:
خاندان خسروشاهی شامل چندین شخصیت برجسته در زمینههای گوناگون بوده است که هر یک در رشد و توسعه اقتصادی، صنعتی و فرهنگی ایران نقش مهمی ایفا کردهاند. برخی از اعضای شناخته شده این خانواده عبارتند از:
- حاج محمدحسین خسروشاهی - یکی از بنیانگذاران اصلی خاندان خسروشاهی، او از تجار بزرگ ایران در دوره قاجار بود و به واسطه فعالیتهای اقتصادی گستردهاش، به عنوان فردی با نفوذ در بازار ایران شناخته میشد.
- حاج علی خسروشاهی - وی نیز یکی از بازرگانان بزرگ دوره پهلوی بود و به ویژه در صنعت داروسازی نقش چشمگیری داشت. او بنیانگذار شرکت داروسازی تولید دارو بود که یکی از نخستین شرکتهای تولید دارو در ایران محسوب میشود.
- عزتالله خسروشاهی - از فعالان اقتصادی و از مدیران برجسته گروه صنعتی مینو که در زمینه تولید مواد غذایی فعالیت داشت و در پیشرفت و رشد این صنعت در ایران تأثیرگذار بود.
- حسین خسروشاهی - یکی دیگر از اعضای این خانواده بود که در دوران معاصر به کانادا مهاجرت کرد و فعالیتهای گستردهای در آنجا داشت. او در تأسیس فروشگاههای زنجیرهای فیوچر شاپ (Future Shop) در کانادا نقش داشت که بعدها به یکی از بزرگترین فروشگاههای الکترونیکی این کشور تبدیل شد.
- داریوش خسروشاهی - او نیز از اعضای برجسته این خانواده است که در صنایع مختلفی از جمله صنعت غذا و دارو به فعالیت پرداخت.
خاندان خسروشاهی به دلیل فعالیتهای گسترده اقتصادی و صنعتی خود و همچنین تلاش برای مدرنسازی اقتصاد ایران شناخته شدهاند و اعضای این خانواده در مقاطع مختلف تاریخی در حوزههای بازرگانی و صنعت کشور تأثیرگذار بودهاند.
مصادره:
بعد از انقلاب ۵۷، سیر وقایع سیاسی باعث فشار برای مصادره گسترده صنایع و کارخانجات ایرانی شد. این کار باعث آسیب شدید و گسترده به صنعت و اقتصاد ایران شد. آسیبی که تا امروز هم شاهدش هستیم و گفته میشه بدلیل فشار های بازاریان و چپ بوده. خلاصه اینکه مینو هم از تیغ مصادره جان سالم بدر نبرد
*علت موافقت چپ با این تصمیم اشتباه مشخصه. دیدگاه های سوسیالیستی با تحلیل ناقص
*در میان بازاریان تجار بزرگی بودند و از صنایع و تولید ملی آسیب می دیدند. همچنین حمایت های کشور از بازاریان کاهش پیدا کرده بود و این مشوقی برای حمایت بازاریان از این حرکت بود
منبع: کتاب چرا شما را نمی گیرند زیبا کلام و مرکز اسناد انقلاب اسلامی
مصادره مینو:
تا سال ۱۳۵۷، مسئولیت مدیریت کارخانه بر عهده علی و حسن خسروشاهی بود. پس از وقوع انقلاب اسلامی، این کارخانه در جریان مصادره اموال به مصادره درآمد و سپس تحت اختیار سازمان صنایع ملی ایران قرار گرفت. علی و حسن خسروشاهی پس از تلاشهای فراوان برای بازپسگیری کارخانه، سرانجام بدون موفقیت و با ناامیدی ایران را ترک کرده و به کانادا مهاجرت کردند. گروه صنعتی مینو در حال حاضر به عنوان یک هلدینگ و تحت نظارت شرکت اقتصادی و خودکفایی آزادگان فعالیت میکند که از ۱۲ شرکت مستقل حقوقی تشکیل شده است. از سال ۱۳۸۰، ۵۱ درصد سهام این مجموعه به شرکت اقتصادی و خودکفایی آزادگان واگذار شده است.
در سالهای ۱۳۵۵ و ۱۳۵۶، خطوط تولید بیسکوئیت در خرمدره راهاندازی شد که از بزرگترین خطوط تولید بیسکوئیت در جهان بود و پس از آن، کیک اسفنجی پمپم تولید گردید. با این گسترش، تعداد کارگران به ۱۹۰۰ نفر و تعداد کارمندان، تکنسینها و مهندسان به ۲۰۰ نفر رسید. علاوه بر این، به منظور ارتقای کیفیت زندگی کارکنان، یک منطقه مسکونی و دیگر امکانات رفاهی برای کارگران و کارمندان فراهم شد. همچنین علی خسروشاهی مؤسسه خیریه مینو را در خرمدره راهاندازی کرد و ساخت یک بیمارستان مدرن و مجهز را نیز در این منطقه آغاز نمود. او در آخرین روزهای حضور خود در ایران، پساندازش را به مهندس غفوری، ناظر ساختمانهای شرکت، سپرد تا پروژه ناتمام بیمارستان خرمدره را تکمیل کند.
نخستین محصول مینو با نام تجاری «تافی کرهای سه ستاره» تولید شد و ویفرهای این کارخانه به بازار ایران عرضه گردید. در دهه ۱۳۵۰ و با تأسیس کارخانه خرمدره، مینو به یکی از بزرگترین صنایع غذایی در خاورمیانه تبدیل شد. سود حاصل از این کارخانه در سال ۱۳۵۷ حدود ۳۵۰ میلیون دلار تخمین زده شده است.
سیر تاریخ مینو:
این گروه صنعتی در سال ۱۳۳۸ با تأسیس شرکت سهامی خاص خوراک ایران تأسیس شد و علی خسروشاهی بهعنوان اولین مدیر این کارخانه فعالیت خود را آغاز کرد. علی خسروشاهی با همت والای خود در پاییز همان سال توانست نمایندگی توزیع "تاید" را پس از جلب رضایت شرکت هنکل آلمان بهدست آورد و بدین ترتیب انحصار بازار پودر رختشویی ایران را از آن خود کند. بهدنبال این موفقیت، او توانست توجه و موافقت شرکت بوتس را برای اخذ لیسانس محصولات این شرکت به گروه صنعتی مینو جلب کند.
در سالهای ۱۳۳۸ تا ۱۳۴۰، کارخانهای که با نام "پارس" شناخته میشد، در ابتدا با کمتر از ۱۵ کارگر آغاز به کار کرد و تولید مواد غذایی را با تولید آبنبات و تافی آغاز نمود. همزمان با راهاندازی کارگاه آبنباتسازی، گروه صنعتی مینو به دنبال راهاندازی بخش داروسازی نیز بود و توافق شد که داروهای بوتس در ایران تحت لیسانس این شرکت تولید شوند. "تافی" که نخستین محصول مینو بود، با نام "تافی کرهای سه ستاره" به بازار عرضه شد.
در سال ۱۳۴۰، مراحل ساخت و ساز کارخانه شروع شد و در سال ۱۳۴۱ بهطور کامل به بهرهبرداری رسید. در اواخر شهریور ۱۳۴۱، شرکت مینو برای نخستین بار ویفر را به بازار ایران عرضه کرد. دهه ۱۳۴۰ بهعنوان دهه طلایی گروه صنعتی مینو شناخته میشود، زیرا این شرکت با توسعه کارگاهها، زمینهای جدیدی خریداری کرد و بر اساس سیاست عدم تمرکز صنایع در تهران در دهههای ۴۰ و ۵۰ شمسی، زمینی مناسب با وسعت کافی در خرمدره از توابع شهرستان زنجان خریداری شد.
در سال ۱۳۴۴، آدامس بادکنکی به بازار عرضه شد و به دنبال آن تولید "آدامس شیک" آغاز گردید. همچنین، واحدهای تولید بیسکویت و شکلات نیز تأسیس شدند. تولید شکلات تحت برند مینو، شامل دو محصول به نامهای کیت کت و اسمارتیز که تحت لیسانس شرکت راونتری مکینتاش انگلستان تولید میشد، به مینو این امکان را داد تا مقام اول را از نظر تولید و فروش شکلات در ایران بهدست آورد.
اواخر دهه ۱۳۴۰، علی خسروشاهی در سفرهایش به خارج از کشور بهطور مداوم در نمایشگاهها و مغازهها نمونههایی از اجناس مختلف را جمعآوری کرده و تست میکرد. در یکی از این تستها، او با محصولی مواجه شد که بعدها در ایران با نام پفک نمکی به بازار عرضه شد. این محصول، متعلق به شرکت آمریکایی بیاتریس فودز بود. حسن خسروشاهی در خصوص نامگذاری این محصول میگوید: "در دوران کودکی با مادرم به قنادی مینا در ابتدای خیابان نادری میرفتیم و آنها یک شیرینی داشتند به نام پفک که خیلی مورد علاقه من بود." محصولی که قرار بود تولید شود خیلی پف داشت و از آنجایی که طعمی شور داشت، او تصمیم گرفت نام آن را پفک نمکی بگذارد و با عجله این نام را ثبت کرد. در همین سال، کارگاه بیسکویتسازی نیز راهاندازی شد. شخصیت حقوقی شرکت در سال ۱۳۴۷ به سهامی خاص تبدیل شد و در سال ۱۳۵۲ مجدداً به شرکت سهامی عام تغییر یافت.
در سال ۱۳۴۸، شرکت صادراتی پرسوئیس بهعنوان متولی صادرات محصولات صنعتی مینو تأسیس شد و از آن زمان تاکنون مسئولیت صادرات محصولات شرکتهای صنعتی مینو را بر عهده داشته است. در سال ۱۳۵۲، گسترش شرکت صنعتی مینو در دستور کار قرار گرفت و به همین منظور، زمین فعلی شرکت صنعتی مینو در خرمدره خریداری شد. این زمین با هدف احداث یک شهرک بزرگ کارخانهای خریداری و با ایجاد ساختمانهای مسکونی آپارتمانی برای مهندسان و کارکنان، بستری برای جذب و هدایت متخصصین این صنعت به این مکان که تا آن زمان یک شهر کوچک بود، فراهم گردید. این کارخانه در سال ۱۳۵۴ به بهرهبرداری رسید. نخستین دستگاههایی که از تهران به خرمدره انتقال داده شد، دستگاههای تولید پفک نمکی بودند و بدین ترتیب تولید در مینو خرمدره با محصول محبوب پفک نمکی آغاز شد و پس از آن تولید آبنبات و تافی نیز شروع شد.
در سالهای ۱۳۵۵ و ۱۳۵۶، خطوط تولید بیسکویت خرمدره راهاندازی شد که از بزرگترین خطوط تولید بیسکویت در جهان به شمار میرفت و بعد از آن کیک اسفنجی پمپم تولید شد. در سال ۱۳۵۵، کارخانه ۲۰۰۰ نفر پرسنل داشت. در سال ۱۳۵۸، کارخانه خرمدره به شکل یک پارک صنعتی درآمده بود و امکانات زندگی را در اختیار کارگران و کارمندان خود قرار داده بود و به توسعه منطقه کمک شایانی کرده بود.
در سال ۱۳۵۹، بر اساس سیاستهای آن زمان، گروه صنعتی مینو توسط دولت مصادره شد و اداره شرکت به سازمان دولتی صنایع ملی ایران واگذار گردید. در سال ۱۳۶۲، نام شرکت از صنعتی پارس (سهامی عام) به شرکت صنعتی پارس مینو (سهامی عام) تغییر یافت. در سال ۱۳۷۳، پس از تلاشهای مستمر سید علیاکبر ابوترابیفرد، طی تفاهمنامهای، مجموعه مینو (تولیدکننده مواد غذایی، دارو، لوازم آرایشی و بهداشتی) به شرکت اقتصادی و خودکفایی آزادگان واگذار گردید که منجر به احیای مجدد گروه صنعتی مینو و رشد آن در صنعت غذایی کشور شد. بهگونهای که پس از حدود یک دهه از واگذاری گروه مینو به آزادگان، این گروه با تولید بیش از ۴۰۰ تن محصول در روز، بهعنوان لیدر و پیشرو در صنعت شیرینی و شکلات کشور شناخته شد.
در سال ۱۳۸۰، سهام شرکت شوکوپارس توسط گروه صنعتی مینو خریداری گردید و در راستای سیاستهای اقتصادی و خودکفایی آزادگان، از اسفند ۱۳۸۷ به محل مینو خرمدره منتقل و فعالیت خود را ادامه داد. در سال ۱۳۸۶، شرکت صنایع غذایی مینو فارس تأسیس شد که به تولید و فروش قند مایع خرما، کنسانتره خرما، شیره خرما و پودر خوراک دام و همچنین محصولات ارگانیک و طبیعی مشتق شده از خرما مانند شهد خرما و ارده شیره خرما میپرداخت.
در سال ۱۳۸۸، خط جدید و کارگاهی آدامس بدون قند با نام تجاری "وایت" وارد بازار شد که این خط یکی از بزرگترین و مجهزترین خطوط تولید آدامس در خاورمیانه به شمار میرفت. شرکت بازرگانی پارس گستر در این سال تأسیس شد و در زمینه خرید، فروش، صادرات و واردات مواد اولیه و کالاهای مجاز، اخذ نمایندگی از شرکتهای داخلی و خارجی، اعطای نمایندگی به شرکتهای داخلی و خارجی، اخذ وام و تسهیلات از بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری داخلی و خارجی و ارائه انواع خدمات بازرگانی فعالیت میکرد. همچنین، مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز خطوط تولیدی شرکتهای گروه مینو نیز توسط این شرکت تأمین میشد.
در سال ۱۳۹۰، تمامی سهام شرکت صنایع غذایی نان رضوی زاهدان خریداری شد و نام این شرکت به "شرکت صنایع غذایی مینو شرق" تغییر یافت. در سال ۱۳۹۲، خط جدید و مجهز شکلات با برند "رسیتال" تولید شد.
مینوی امروز:
مینو شرکتی بود که درکنار تغییر محصولات جهانی مطابق میل و ذائقه ایرانیان، ذائقه مارو هم شکل داد. خیلی از محصولاتی که در ایران همه گیرو جزئی از رسوم ماشدن رو تولید کرد. محصولاتی که هرروز ازشون استفاده میکنیم ولی در عادت غذایی اکثر کشور های جهان وجود نداره و همه این ها معجزه مینو بود. پفک نمکی تغریبا مشابهی بجز در آمریکای لاتین نداره اما خسروشاهی کاری کرد که همه ما ایرونیا بشناسیمش. با اینکه شرکت مینو دیگه مینوی سابق نیست، هنوز قدیمیا ویفر مینو رو میخورن و بچگیشونو یاد میکنن، با اینکه مینو، مینوی سابق نیست هنوز هرجایی پفک نمکی ببینم میخرم و مهم نیست چند تا برند رقیب براش اومده باشه.
ولی اون شرکت مینو بعد از مصادره دیگه مینو نشد. درسته من هرجایی پفک نمکی ببینم میخرم اما معمولا جایی نمیبینم!
یعنی مینویی که برند داشت، صادرات داشت، مینویی که نوآوری داشت و مینویی که وارد رقابت بین المللی شده بود به مینویی تبدیل شده که حتی زنجیره لجستیک درستی نداره و توی سوپرمارکتا پیداش نمیشه، حتی با اینکه پروموشن و مارکتینگ سرش نمیشه اینهمه طرفدار داره اما پاسخگوی همین طرفدارهاشم نیست...
امیدوارم شرکت مینو به خودش بیاد
غم یعنی:
شرکتی که میتونست الان در سطح بین الملل با نستل، پروکتر اند گمبل، پپسیکو کلاگز و کرفت رقابت کنه، الان نمیتونه پفک نمکیش رو توی بازار پخش کنه!
*موارد گفته شده ۵ شرکت مطرح FMCG هستند و طبعا تارگت دقیقا یکسانی ندارند اما از نظر آماری میتوان قابلیت رقابت مینو را با این شرکت ها بررسی کرد
Nestle , P&G , Pepsico , kelloggs , Heinz
*هاینز دراصل کرفت هاینز هست
*اف ام سی جی
FMCG یا کالاهای مصرفی سریعالجذب به محصولاتی گفته میشود که بهسرعت و بهطور مکرر توسط مردم خریداری میشوند. این کالاها معمولاً شامل اقلامی هستند که در زندگی روزمره بهطور مداوم استفاده میشوند و ویژگیهای زیر را دارند:
- فروش سریع: این کالاها معمولاً با سرعت بالا به فروش میرسند و مردم بهطور مکرر آنها را میخرند.
- قیمت مناسب: این محصولات معمولاً قیمت پایینی دارند و برای اکثریت مردم در دسترس هستند.
- مدت زمان مصرف کوتاه: بسیاری از این کالاها، بهخصوص مواد غذایی، دارای تاریخ انقضا یا مدت زمان مصرف کوتاهی هستند.
- دسترسپذیری بالا: FMCGها معمولاً در فروشگاهها و سوپرمارکتها به راحتی قابل پیدا کردن هستند.
مثالها:
- مواد غذایی مانند نان، میوه، و لبنیات
- نوشیدنیها مانند آبمیوه و نوشابه
- محصولات بهداشتی مانند صابون و شامپو
- مواد شوینده و تمیزکنندهها
بهطور کلی، FMCGها محصولاتی هستند که مردم بهطور روزانه به آنها نیاز دارند و به سرعت مصرف میشوند
شروع فعالیت خاندان:
حسن خسروشاهی در اواخر دوره قاجار و اوایل دوران پهلوی اول، مدت زیادی ریاست اتاق بازرگانی تبریز را بر عهده داشت. او به همراه دو برادرش، غفار و حسین، و همچنین شش پسرش، تجارت خاندان خسروشاهی را بنیانگذاری و توسعه دادند. این خانواده به واردات کالاهایی نظیر فاستونی، کاغذ، چای و شکر مشغول بودند. پس از مدتی، آنها کارخانه نساجی در قزوین را تأسیس کرده و بعد به راهاندازی گروه تولید دارو پرداختند. حسن خسروشاهی دارای شش پسر بود. سه نفر از آنها به نامهای نصرالله، کاظم و محمد، در رشتههای داروسازی، اقتصاد و مهندسی مکانیک، دورههای تحصیلی عالی را در داخل و خارج از کشور گذرانده بودند. سه برادر دیگر، احمد، جواد و مجید، پس از اتمام دوره دوم متوسطه نظام قدیم آموزشی، به کسب و کار پدرشان در بازار ملحق شدند. در آغاز دهه پنجاه، نوههای حسن نیز به این گروه خانوادگی پیوستند.
ادامه راه خاندان خسروشاهی:
پس از ناامیدی از بازگشت مصادره، خانواده خسروشاهی به کانادا مهاجرت کرد.
حسن خسرو شاهی فیوچرشاپ کانادا را تاسیس کرد، خرده فروشی زنجیره ای با ۱۳۰ شعبه
دارا خسروشاهی مدیرعامل اوبر است و توانست شرکت را از یکی از بحرانی ترین دوران های خود خارج کند
دارا خسروشاهی CEO | |
---|---|
سوال آینده:
خانواده ای بازرگان_کارآفرین که نسل اندرنسل به این کار مشغول بودند، خانواده ای که در دوران پهلوی دوم با کارآفرینی هم به اقتصاد و اعتبار مملکت کمک کردند و هم به مردم و حامی کارگران و کارمندان بودند. خانواده ای که حتی پس از مهاجرت از کارآفرینی و مدیریت کسب و کار دست بر نداشتند...
بنظر شما درصورتی که اموالشان مصادره نمیشد و در ایران می ماندند، ایران بهتری نداشتیم؟
منبع:
ویدیوهای متعدد مصاحبه
کتاب امین الضرب
antique media sources
منابع متعدد دیگر (برای درخواست لیست پیام دهید)
*با اینکه در این حوزه اطلاعات خوبی داشتم اما سعی کردم برای اینکه مقاله کامل تری ارایه بدم از سورس های مختلف استفاده کنم. سورس های این حوزه بسیار کم و کمی غیر قابل اعتماد هستند. تلاش کردم با کراس رفرنسینگ دقت اطلاعات رو افزایش بدم اما در هرصورت اگه متوجه ایرادی شدید از لینک کانال تلگرام که در پایین صفحه گذاشته میشه راهنمایی کنید تا محتوای بهتری برای همه داشته باشیم...
*توی این مقاله از سبک نوشتن خودم یک مقدار فاصله گرفتم و علتش مشخصه اما اگه انتقاد یا پیشنهادی دارید حتما از طریق همین صفحه یا پلتفرم هایی که گذاشته شده پیام بدید ( خیلی آدم انتقاد پذیری هستم پس بدون sugar coating و رک ازم انتقاد کنید نگران نباشید! *توی دورهمی و جشن های زیاد از تک تک بچه ها خواستم ازم انتقاد کنن و فرداش از من دلخور بودن و میگن که این محمود فلان فلان شده مارو اون وسط گیر آورده میگه از من انتقاد کن :) خب من همینم که هستم take it or leave it)
*کلیه تحقیقات بمنظور مطالعه و آشنایی با کارآفرینی بوده است
محمد مهدی محمودزاده هستم و امیدوارم شادو سرزنده و پیروز باشید
*متاسفانه این متن از ایموجی ساپورت نمیشه و اگه دوستی میتونه منو راهنمایی کنه پیام بده ولی تا قبل از اون این چند تا نقطه رو ...... به نشونه ایموجی قلب و بوس و تشکر گذاشتم :) بیا دلم نیومد ایموجی های بیشتر:.................
* برای پادکست از AI های موزیک استفاده شده. بنظر میرسه واحد موسیقی درحال تغییر از track هست میتونید برای هرمود و درخواستی که دارید ی آهنگ شخصی سازی شده داشته باشید و این یک انقلابه! اگه سوالی در این ضمینه داشتید یا فکر میکنید میتونم کمکتون کنم به آیدی توی توضیحات این کانال پیام بدید: کانال تلگرام (آیدی ادمین ممکنه عوض بشه ولی آیدی کانال ثابته)
*خیلی از تولید کنندگان محتوا مخصوصا در اینستاگرام از موزیک های ترند و غیره برای content اشون استفاده میکنن، ولی میتونید موزیک مخصوص مخصوص محتواتون داشته باشید و این ترجمش به واژگان شما میشه: ویو بیشتر!!!
*برای جمع آوری اطلاعات و نوشتن این مقاله انرژی زیادی گذاشته شده. با حمایت کردن از این مقاله انرژی و شوق برای حرکات مشابه در این حوزه از طرف من و دیگران رو افزایش میدید
پس اگه احساس میکنید مفید بوده به اشتراک بگذارید
*با به انتشارگذاشتن این مقاله هم اگاه سازی انجام دادید و هم از این تلاش حمایت کردید
.